Gepatenteerd veilig én snel!

Gepatenteerd veilig én snel!
Het openen van een deur met je telefoon, is dat wel veilig? Dat zou de eerste vraag moeten zijn als je het over zo'n systeem hebt. Toch horen we die vraag maar zelden. Iedereen gaat ervan uit dat over de veiligheid is nagedacht. Helaas valt dat in de praktijk vaak tegen. Kibba is echter vanaf het eerste moment gebouwd met veiligheid als uitgangspunt. Het eindresultaat: een gepatenteerde oplossing die veiligheid garandeert door het uitgeven van unieke sleutels.

Hoe laat je een telefoon veilig communiceren met een slot? De mogelijkheden daartoe zijn beperkt. Een veelgebruikte techniek is Bluetooth LE, waarbij de communicatie tussen de telefoon en het slot door derden is op te vangen en dus te misbruiken. Om dit te voorkomen wordt het slot gekoppeld aan de telefoon (pairen). Maar dan moet de telefoon van iedere medewerker met alle sloten op alle objecten gekoppeld worden, een onwerkbare situatie. Het systeem dat wij hebben bedacht, en waarop inmiddels patent is verleend, maakt ook gebruik van Bluetooth LE maar biedt dé oplossing om misbruik te voorkomen.

Wat Kibba zo veilig maakt is dat ons platform unieke sleutels uitgeeft. Iedere keer als de gebruiker een sleutel vraagt, wordt er een unieke sleutel aangemaakt. Door de sloten vervolgens echt slim te maken kan een sleutel maar één keer gebruikt worden. Alle sloten die "Kibba connected" zijn weigeren sleutels die al eerder zijn gebruikt, wereldwijd. De kans op misbruik is hierdoor uitgesloten. Door het toepassen van de modernste Cloud technieken worden afwijkingen bovendien geregistreerd en teruggekoppeld aan gerechtigde gebruikers.

Maar veiligheid staat vaak op gespannen voet met gebruikersgemak. Het openen van een deur moet voor de gebruiker vooral eenvoudig en snel gebeuren. Voordat onze sleutel een slot bereikt, heeft het al de nodige controles moeten doorstaan voor de veiligheid. Je zou denken dat deze controles veel tijd in beslag nemen en dat het systeem daardoor traag is, maar dat is zeker niet zo. Een gemiddelde "open tijd" is ongeveer 650 ms, minder dan een seconde! Zo maken wij het openen van een deur veilig én snel.

Op het verkregen patent zijn we uiteraard heel trots, maar we werken continu verder aan het veilig en gebruiksvriendelijk houden van Kibba.